Semalam Syiffa ada buat cucur jagung resipi daripada mak. Dah tua bangka baru nak merasa ber'eksperimen nak buat cucur kan? Oklah tuy kita tak reti kita belajar kan?
BAHAN-BAHAN NYA ADALAH ;
1. Jagung
2. Daun bawang
3. Bawang Besar
4. Ikan bilis (boleh guna udang juga )
5. Cili besar
6. Serbuk perasa atau kiub ayam (syiffa preffer jenama Maggi)
7. Cili boh (kalau nak pedas)
8. Tepung Gandum
9. Telur 1biji
Gambar 1: Bahan-bahan untuk buat cucur.
CARA PENYEDIAAN
1-Campurkan semua bahan-bahan mentah, tapi semuanya kena potong comel-comel ikut citarasa masing-masing ye.
2-Serbuk perasa di masukkan sesedap rasa. Jangan letak terlalu sedikit nanti jadi tawar (melalui pengalaman 😜)
3-Bila dah campur semua simpan semalaman dalam peti ais supaya lebih sebati.
4-Then boleh goreng dan disediakan.
*Resipi ini daripada Mak Syiffa. Feel free untuk berkongsi dan buat eksperiment.
sedap-sedap ni..nak try buatlah..thanks syiffa
ReplyDelete